Panvice z uhlíkovej ocele sa od tých, ktoré používame bežne výrazne líšia, a vysvetlíme si v čom
Väčšina ľudí používa panvice potiahnuté teflónom, ktoré, žiaľ, po dlhšom používaní strácajú svoje vlastnosti a teflón začne opadávať, čím je ďalšie používanie takejto panvice jednoducho nebezpečné.
V prípade panvice z uhlíkovej ocele sa to nestane, pretože tradičný čínsky wok nie je potiahnutý teflónom. Woky z uhlíkovej ocele sú pokryté uhlíkovým povlakom, ktorý vzniká pri procese „vypaľovania woku“, ktorý si popíšeme neskôr. Uhlíkový povlak je prírodný povlak vytvorený počas procesu spaľovania oleja na vyhrievanom povrchu panvice. Vďaka tomu sa vyprážané suroviny nelepia na povrch woku.
Woky z uhlíkovej ocele nájdete v našom e-shope v niekoľkých verziách a veľkostiach.
Najčastejšie ide o woky s okrúhlym alebo plochým dnom. Všetky sú hlboké a tieto majú ďalšie sploštené dno. Woky s plochým dnom je možné umiestniť priamo na plynový sporák, ktorý nie je určený pre wok s okrúhlym dnom, a vyprážať produkty, ktoré vyžadujú rovný povrch. Oveľa lepšie sú však na praženicu woky s pevným okrúhlym dnom.
V našom e-shope nájdete aj špeciálny stabilizátor pomáhajúci stabilizovať wok na plynovom sporáku, pokrievku či naberačky. Príslušenstvo, ako sú dlhé naberačky a špachtle, zabraňujú popáleniu pri intenzívnom mixovaní veľmi horúcich potravín. Na umývanie odporúčame bambusové kefy na čistenie woku, ktoré nie je možné umývať saponátmi, ale iba horúcou vodou a bambusovou kefou alebo niečím podobným.
Niečo viac o spôsoboch varenia na woku:
chao – tepelná úprava jedla za stáleho rýchleho miešania na malom množstve tuku.
zha – tepelná úprava vo veľkom množstve tuku zohriateho na vysokú teplotu.
liu – tepelná úprava na malom množstve tuku, ktorý sa neskôr odstráni a následne sa jedlo dusí v omáčke.
jin – príprava na panvici s rovným dnom, na miernom ohni, v malom množstve tuku, často po upečení.
bao – varenie pri veľmi vysokej teplote.
shao – kombinácia varenia, obaľovania a vyprážania.
zheng – príprava jedál na pare (tento spôsob vyžaduje bambusový naparovač, ktorý nájdete aj v našom sortimente).
V čínskej kuchyni pri príprave jedál vo woku existujú dva spôsoby vyprážania na tuku. Môžete vyprážať v horúcom tuku - potom bude jedlo zhnednuté a chrumkavé a v teplom tuku - potom zostanú výrobky ľahké a jemné. Číňania považujú ľahšie jedlá za zamatovejšie a znamenitejšie. Príprava jedla vo woku s použitím tuku neznamená, že jedlo je mastné – to ale tvrdia oni :-) ! Naopak, po scedení sa pokrmy stanú chrumkavými a zároveň bohatými na živiny. Dokonca aj tí najnáročnejší gurmáni neodmietnu vyskúšať jedlá z woku :-)